Wat zijn hypopressive oefeningen?

hypopressive-abdominal-exercises-perinatal-physio-den-haag.jpg

De hypopressieve methode, of hypopressive techniek, werd in 1980 geboren nadat Dr. Marcel Caufriez tijdens een vaginaal onderzoek had gezien hoe een baarmoederverzakking drastisch verminderde tijdens een diafragmatische aspiratie. Sindsdien ontwikkelde de methode zich in de loop der jaren in een reeks houdingen die werden uitgevoerd in apneu direct na uitademing waardoor het middenrif omhoog ging. Hierdoor trekt het de lage buikgewanden (vagina, blaas en rectum) omhoog en trekt het tegelijkertijd de bekkenbodemmusculatuur samen dankzij een reflexmechanisme.

Dit dubbele effect maakt de hypopressieve techniek een ideale behandeling voor herstel na de bevalling: het versterkt het spierstelsel in de buik en bekkenbodem en activeert orgaanconflicten en ondersteunt weefsels (zoals fascia en ligamenten) om de orgaanpositie na de bevalling te verbeteren. Het verlies van perineale kracht en orgaanbalans dat optreedt tijdens zwangerschap en bevalling, kan ons het risico op toekomstige incontinentie of verzakking van de organen opleveren.

Wat maakt de hypopressieve techniek een veel betere optie dan regelmatige buikspieroefeningen na de bevalling?

hypopressive-exercises-perinatal-physio-den-haag.jpg

Hypopressieve oefeningen zijn geïndiceerd om de abdominale en perineale tonus en gezondheid, spierkracht en orgaanstatica te behouden. De voor zichzelf sprekende naam van de techniek geeft ons al een hint. 'Hypopressief' of lage druk betekent dat er tijdens de oefening geen inwendige druk wordt uitgeoefend op de buik en bekkenbodem. Als gevolg hiervan dalen de organen niet af tijdens de techniek, maar eerder het tegenovergestelde.

Wat is dan het verschil tussen traditionele buikspieren en hypopressieve / hyopopressive oefeningen? Terwijl tijdens een hypopressie zowel de buikspieren als de bekkenbodemspieren worden getraind via een reflexmechanisme, oefenen traditionele buikspieren een hoge intra-abdominale druk uit op de bekkenbodem en rugspieren, verzwakken ze en veroorzaken ze een reflexorgaanafdaling. In een onderzoek uit 2007 door Caufriez en collega's [1] voerden proefpersonen gedurende zes weken traditionele buikoefeningen uit, waarbij de resultaten een afname van 32,7% op de basistoon van de bekkenbodem lieten zien. Houd er rekening mee dat incontinentie en verzakking van de organen rechtstreeks verband houden met deze afname van de basistoon van de bekkenbodem.

Wat zijn de belangrijkste indicaties voor de hypopressieve methode?

  • Herstel van perineale en buiksterkte na zwangerschap en bevalling (58%[2])

  • Stimulatie van regelmatige weeën tijdens de bevalling (strikt gedaan bij uitademing, niet bij apneu)

  • Behandeling en preventie van urine- en fecale incontinentie

  • Behandeling en preventie van orgaanverzakking - uterus, blaas of rectumdruppel - (graden I en II), een van de meest voorkomende oorzaken van incontinentie[3]

  • Behandeling en preventie van inguinale of navelstrenghernia

  • Versterking van de buikspieren en vermindering van de tailleomvang

  • Normalisatie van houding

  • Verbetering van de seksuele functie door een afname van de bekkencongestie

Zijn er contra-indicaties voor de hypopressieve methode?

  • Als u lijdt aan hoge bloeddruk of schildklierdisfunctie, moet u ze met mate gebruiken

  • Hiatus hernia

  • Zwangerschap: de technieken kunnen samentrekkingen van de baarmoeder stimuleren

Hoe vaak moet ik hypopressieve oefeningen doen om resultaten te verkrijgen?

  • 20 minuten per dag - of minimaal 2 keer per week - gedurende gemiddeld 2 maanden

  • Wees constant: de oefeningen moeten een dagelijkse routine worden

 

[1] Caufriez, M., Fernández, D., Esparza, S. y Schulmann, D. (2007). Estudio del tono de base del tejido músculo-conjuntivo del suelo pélvico en el postparto tras reeducación abdominal clásica. Fisioterapia, 29(3), 133-138.

[2] Caufriez, M., Fernández, J.C., Fanzel, R. y Snoeck, T. (2006). Efectos de un programa de entrenamiento estructurado de Gimnasia Abdominal Hipopresiva sobre la estática vertebral cervical y dorsolumbar, Fisioterapia, 28(4), 205-16.

[3] Bernardes, B., Resende, A., Stupp, L., Oliveira, E., Castro, R., Bella, Z. Et al. (2012). Efficacy of pelvic floor muscle training and hypopressive exercises for treating pelvic organ prolapse in women: randomized controlled trial. Sao Paulo Med J, 130(1), 5-9.